In English

Startsidan

CD-produktioner

Beställning

Alf Hambe: Ingeland

"Fri ifrån skymmande ting är din buktiga blånande linje." Ur Strandkväde

Titeln på cd-urval nr 3 från mina radioinspelningar i början av 1990-talet kan ses som ett av flera ledmotiv i min visdiktning. Från Molom till Annorstädes och I Alphtars land heter mina föregående skivor i serien. Men begreppet Ingeland kom faktiskt tidigare än både Molom och Alphtar.

Ingeland var redan på 1950-talet resultatet av en återkomst till och en nyförälskelse i mitt mellan-halländska kustlandskap, där sydsvenska höglandet nosar sig ut mot havet och där flera samgränsande socknar har ändelsen -inge. Min gamla kustbygd fick snabbt nya dimensioner, en blandning av surrealism och sagovärld i ett alldeles verkligt men fantastiskt kustland, ett "havrike".

Så någon realistisk landskapsbeskrivare ser jag mig inte som. Molom smög sig in och förut okända sagogestalter, som pockade på att få namn, uppenbarade sig i både Ingeland östanom och västanom. Dessutom är Annorstädes ständigt tillfinnandes här bak havshorisonten, inte minst om man, som undertecknad, hämtat massor med resemotiv därifrån.

Emellertid har nog Ingeland skymtat fram lite här och var i de flesta av mina dikt- och vissamlingar och dessutom framträtt i ren sagoform i min roman Sagan om Ingeland.(Bokförlaget Atlantis 1984) Några motiv därur finns också med på den här cd:n som man gärna får se som en samlad kärleksförklaring till ett halländskt kustlandskap, där jag känner mig som både hemma i Ingeland och Annorstädes.

Med denna hyllning till mitt alldeles verkliga sagoland vill jag foga en from önskan till alla goda makter och en vädjan till envar att verka för bevarandet av allas vårt sagolikt vackra kustlandskap och dess öppna horisont.

Alf Hambe

Beställ skivor


alwaCD-10

Innehåll
(klicka på sound för ett kort ljudprov)

 1. Strandkväde ljud
 2. I Molom vid Människodalen
 3. Flickan i Månelyktan ljud
 4. Balladen om kung Inge av Ingeland
 5. Vila nära trädet goda
 6. Spegelvärld
 7. Unica-boxen
 8. Logdansen
 9. Pausfågeln från Ingeland
 10. Vindpinan eller Balladen om tre Bröder i Halland
 11. De genomsynligas sång
 12. Snögan gubbe blå
 13. Den heliga fisken
 14. I väntan på regn
 15. Morronsprång ljud
 16. Måsfläck
 17. Besöket ljud
 18. Magnetberget
 19. Trädet
 20. Ingeland
 21. Och havet ger mig åter mina öar