In English

Startsidan

CD-produktioner

Beställning

 

 

Recensioner:

Riksspelmannen Kjell Leidhammar ger ut en solo-CD med låtar från Halland, inte en enda gästinhoppare får plats utan vi får njuta av svenska låtar i ren soloklarinettolkning.

Han lägger in blod, svett och tårar i musiken och inte för att jag har en aning men jag skulle kunna tänka mig att äta upp min hatt om Kjell Leidhammar inte samtidigt med spelmanskarriären också haft en jazzdito. Det svänger om låtarna, oavsett danstyp, men såklart inte om den avslutande folkliga koralen, möjligen beror svänget också på klarinettljudets karaktär.

Bland låtarnas ursprungliga tolkare hittar jag ett par tre kändisar så som Ablert Drakenberg, Nils och Fritz Oskar Brogren. Spelet är luftigt och lätt som hos en flöjt ibland, och Leidhammar är bra på drillar men några längre toner hade inte skadat emellanåt. Hade jag varit klarinettist hade jag ändå sett den nya skivan som ett föredöme när det gäller att lära sig hur folkmusik på klarinett ska låta, och kanske lät förr.


Bengt Edqvist
Lira
4-2018

 

På albumet Klarinett i Halland har riksspelmannen Kjell Leidhammar (som tidigare recenserats i denna spalt vid ett par tillfällen) samlat 18 låtar.

Det är traditionella polskor, valser, schottisar, engelskor, ett par marscher och en folklig koral. Total speltid: 34.05 Spelet är fint och lyhört. Kjell Leidhammars spel är dansant och medryckande. Många låtar är under två minuter långa; då de inte är arrangerade spelas de oftast två varv igenom och följer strukturen.

Flera låtar är utmärkt till dans. En personlig favorit är schottisen efter Fritz Oskar Brogren, Släp. Den är lugn och passar till flera schottisvarianter jag kommer att tänka på. Det finns även några fina springvalser.

Bengt Wittgren
Hembygden
3-4 2018

 

Riksspelman Kjell Leidhammar fortsätter att dokumentera klarinettmusik i sitt hemlandskap. Här spelar han 18 låtar av olika slag efter en rad traditionsbärare. Inspelat rakt upp och ner utan krusiduller av en driven spelman med känsla för melodi och rytm.

Peter Ahlbom
Spelmannen
3-2018
.

Beställ skivor

Kjell Leidhammar
alwaCD-16

Innehåll
(klicka på sound för ett kort ljudprov)

 1. Vals till Axel Ahlberg
  e. Albert Drakenberg, Lindome
 2. Polska
  e. Niklas Smed, Rävinge
 3. Polska
  e. Linof Svensson, Fröböke
 4. Vals
  e. Frans Leopold Levan, Släp
 5. Brudmarsch
  e. Åke Svensson, Frigärde, Långås
 6. Veingepolska
  e. Karl Stenström., Eftra och Kindbopolska e. Johannes Erlanson, Gunnarp
 7. Slängpolska
  e. Nils Bernhard Ljunggren, Markaryd
 8. Schottis
  e. Fritz Oskar Brogren, Släp
 9. Norske
  e. Nils Brogren, Släp
 10. Skogslåt
  e. Johannes Kristiansson, Ullasjö
 11. Vals
  e. Nils Bengtsson, Ås
 12. Polska
  e. Josef Svensson, Fröböke
 13. Polska
  e. Kurt Svensson, Rotorp
 14. Marsch
  e. Klarinett-Algot, Tävelås
 15. Polska ( ljudprov )
  e. Anders Sören, Eftra
 16. Vals
  e. Anders Sören Eftra.wav
 17. Engelskor
  e. Fritz Oskar Brogren och August Kristensson, Släp
 18. Folklig koral
  e. Måns Jönsson, Lindberg-Torpa